Το Μάρτιο κάναμε μια έρευνα στο σχολείο μας και αφού όλοι οι μαθητές/τριες απάντησαν στα ερωτηματολόγιά μας καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
Από τους 100 μαθητές/τριες που ρωτήθηκαν οι 63 έχουν ΗΥ και μάλιστα οι 20 από αυτούς έχουν 2 ΗΥ στο σπίτι.
Στο δικό τους δωμάτιο έχουν 33 παιδιά τον υπολογιστή. Από τα 59 παιδιά που μπαίνουν στο διαδίκτυο είτε από το σπίτι είτε από άλλο χώρο, βλέπετε στο γράφημα τη διάρκεια παραμονής σ’ αυτόκαι στο 2ο γράφημα το λόγο χρήσης του ΗΥ.

Γνωρίζουμε πλέον ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που περνούν πολλές ώρες μπροστά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι δυνατόν να παρουσιάσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας εάν δεν αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή. Οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία προκύπτουν βασικά από 2 συχνά λάθη:

- Τα παιδιά κάθονται πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή χωρίς να κινούνται ή να αλλάζουν θέση. Αυτό δημιουργεί υπερένταση στους μυς. Επίσης προκαλούνται βλάβες λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων με εμπλοκή των ίδιων αρθρώσεων και μυών

-Το δεύτερο πιο συχνό λάθος είναι  η κακή εργονομική κατάσταση του γραφείου ή του χώρου όπου το παιδί ασχολείται με τον υπολογιστή. Το να μην κάθεται ίσια, το να μην είναι τα μάτια του στο ίδιο επίπεδο με την οθόνη, το ποντίκι που μπορεί να μην είναι στο κατάλληλο μέγεθος για το χέρι του παιδιού, η ακόμη να μην είναι οι αγκώνες και τα γόνατα σε ορθή γωνία, μπορούν να προκαλέσουν σωματικές παθήσεις 

10 συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ορθή χρήση του υπολογιστή:
1. Τα πόδια των παιδιών πρέπει να αγγίζουν καλά το πάτωμα.
2. Το παιδί πρέπει να κάθεται ίσια
3. Τα μάτια πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με την οθόνη
4. Τα αντιβράχια πρέπει να είναι παράλληλα με το πάτωμα.  
5.  Οι ωμοπλάτες δεν πρέπει να προεξέχουν
6. Το ποντίκι του υπολογιστή πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος για το παιδί
7. Τα μάτια πρέπει να ξεκουράζονται.
8.  Χρειάζονται συχνά διαλείμματα.
9. Χρειάζονται κινήσεις, ασκήσεις και τεντώματα.
10. Παρακολουθείτε για την εμφάνιση προβλημάτων.
Ο ΗΥ είναι εργαλείο, όμως … χρησιμοποιήστε τον σωστά, γιατί με τον καιρό δημιουργούνται χρόνιες παθήσεις. Μην παίζετε πάνω από ώρα. Ο εθισμός είναι η πάθηση της εποχής μας!!

 

Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου
Μαρία Πέτρου