Η κωμόπολη "Νέος Σκοπός" βρίσκεται νοτιοανατολικά από την πόλη των Σερρών και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από αυτήν. Οι κάτοικοι του Νέου Σκοπού είναι πρόσφυγες, οι οποίοι ξεριζώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1922 από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης, όπου ζούσαν επί 19 ολόκληρους αιώνες.

Στην όμορφη, ολοπράσινη και νοικοκυρεμένη πλατεία του Νέου Σκοπού βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο (έτος ανέγερσης 1924). Το διώροφο καλοδιατηρημένο κτίριο περιβάλλεται από μια μεγάλη αυλή, όπου στα διαλείμματα οι μαθητές διασκεδάζουν παίζοντας στις κούνιες, την τσουλήθρα και τα μονόζυγα που υπάρχουν μέσα σ΄ αυτήν. Εκτός από το χώρο πρασίνου, στην αυλή υπάρχει και γήπεδο μπάσκετ.

Το σχολείο μας διαθέτει 8 αίθουσες διδασκαλίας, κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα ολοήμερου σχολείου, κουζίνα, αίθουσα προβολών, ηλεκρονικών υπολογιστών, αίθουσα γυμναστηρίου, γραφείο διευθυντή και γραφείο συλλόγου διδασκόντων.

Στα ολοήμερα τμήματα εκτός από την προετοιμασία των μαθητών/τριών για την επόμενη μέρα γίνονται ακόμη μαθήματα αγγλικών, γυμναστικής, θεατρικής αγωγής, μουσικής και χορού.

Το Δημοτικό Σχολείο είναι 7/θέσιο και ανήκει στο 1ο Γραφείο Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Σερρών.